Profesionalna oboljenja i povrede kod stomatologa

Posted by on January 20, 2023 · 2 mins read

Članovi stomatološkog tima izloženi su visokom riziku za ozljede na radu i druga profesionalna oboljenja. Specifični uvjeti rada, od položaja tijela, kontakta s opasnim hemikalijama, mikroorganizmima i oštrim instrumentima dovode do bolesti koštano-mišićnog i nervnog sistema, infekcija, hemijskih i mehaničkih povreda kože, oka itd.

Položaj tijela, leđa, vrata i ruku prekomjerno stimuliše određene mišićne grupe i nerve, pa se javljaju bolovi u ovim regijama, a neki autori navode i sindrom karpalnog tunela. Moguća su oštećenja vida zbog konstantne izloženosti svjetlu reflektora i polimerizacionih lampi, te oštećenja sluha usljed zvuka rotirajućih instrumenata. Zračenje od uređaja za dentalne rendgen snimke je često neizbježno, stomatološke sestre i stomatolozi su im izloženi tokom cijelog radnog dana.

U radu se koriste različiti oštri instrumenti poput igala, borera, noževa, makaza, pa su česte i mehaničke povrede, slučajni ubodi iglom itd. Zbog toga se stomatolozi smatraju jednom od najrizičnijih grupa za infekciju HIV i hepatitis virusom, jer ovi instrumenti mogu biti kontaminirani inficiranom krvlju pacijenta.

Stomatološki tim nije imun ni na druge infekcije koje se prenose pljuvačkom i aerosolom, jer rade u bliskom kontaktu s ovim tečnostima i sluznicom usta. Zbog toga mogu češće obolijevati respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija. Osim toga, pljuvačka i krv pacijenta vrlo lako dospiju i do sluznice oka stomatologa i stomatološke sestre.

Moguće su i hemijske povrede kože i drugih sluznica, te alergijske reakcije na stomatološke materijale, sredstva za dezinfekciju itd.

Pored ovih oboljenja, navode se i neke bizarnije povrede na radu, kao na primjer ugriz pacijenta, povreda oka komadićima amalgama ili cementa, trovanje živom iz amalgama itd.

Također su mogući i psihološki problemi, sindrom pregorijevanja i anksioznost. Zanimanje stomatologa smatra se jednim od najstresnijih, jer je posao po svojoj prirodi zahtjevan i odgovoran. Radi se o ljudskom zdravlju, a zahvati su kompleksni i potrebna je puna koncentracija, asistencija, kvalitetna oprema i materijal, kontinuirana edukacija. S druge strane, rasporedi pacijenata su često pretrpani, radi se bez pauza i asistenta, a česta su kašnjenja i komplikacije. Hronični stres i umor se odražavaju i na privatni život.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!