Zdravlje bebinih zuba počinje već u trudnoći

Posted by on November 14, 2022 · 1 min read

Jeste li znali da razvoj mliječnih zuba počinje već u 6. tjednu trudnoće, a stalnih u 4. mjesecu? Iako se zubi ne vide dok ne izniknu, njihovi zameci se nalaze u viličnim kostima ispod zubnog mesa.

Baš kao i za razvoj drugih organa fetusa, ishrana trudnice je jako važna za pravilan razvoj mliječnih i stalnih zuba. Ako buduća majka ne unosi dovoljni potrebnih nutrijenata, ni beba ih neće dobiti.

Evo koji nutrijenti su posebno važni za zdravlje bebinih zuba:

  • PROTEINI I AMINOKISELINE – izgrađuju sva tkiva, posebno su važni za razvoj gingive, parodoncija, alveolarne kosti.

  • KALCIJ – izgrađuje tvrda zubna tkiva (caklinu i dentin) i alveolarnu kost. Ako trudnica ne unosi dovoljno kalcija hranom, njene kosti će otpuštati kalciu za bebine potrebe. Suprotno popularnom mišljenju, kalcij se neće otpuštati iz majčinih zuba. Hrana bogata kalcijem su mliječni proizvodi, brokule, kelj itd.

  • FOSFOR – također važan za izgradnju tvrdih mineraliziranih tkiva, a nalazi se u žitaricama, mliječnim proizvodima, mesu itd.

  • VITAMIN D – neophodan za metabolizam kalcija i fosfora, a često je u deficitu jer se nalazi u malom broju namirnica (jaja, masne ribe poput tune i lososa). Proizvodi ga koža pri direktnom izlaganju sunčevoj svjetlosti, a često su potrebni i suplementi vitamina D.

  • VITAMIN A – važan je za izgradnju epitela parodoncija i gingive, te razvoj cakline i dentina. Ipak, kod unosa vitamina A u trudnoći je potreban oprez, jer u visokim dozama djeluje teratogeno.

  • VITAMIN C – neophodan je sintezu kolagena koji izgrađuje parodoncij. Nalazi se u citrusima, kupusu, kiviju itd.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!