Svaka trudnoća, jedan zub manje. Mit ili istina?

Posted by on May 31, 2022 · 2 mins read

Ovo je naravno mit! Sad kad sam i sama prošla kroz 9 mjeseci trudnoće, mislim da mogu podijeliti svoje iskustvo. Kako sam uspjela zadržati zdrave zube i desni u trudnoći?

  1. Zubi i desni su mi bili zdravi i sanirani i prije trudnoće.

Moj savjet svim ženama koje planiraju trudnoću jeste da prije začeća naprave detaljan stomatološki pregled i završe sve potrebne intervencije, kako ne bi bilo nekih iznenađenja u trudnoći. Vrlo je neugodno prolaziti kroz akutna stanja poput zubobolje i oticanja u ovom periodu kad se izbjegava i većina analgetika i antibiotika. Ipak, ako dođe do bilo kakve promjene u usnoj šupljini dok je žena u drugom stanju, odlazak stomatologu ne treba odlagati. Većina stomatoloških zahvata su potpuno bezbijedni i za mamu, i za bebu.

  1. Imala sam sreću da nemam mučnine i da ne povraćam.

Želučana kiselina kod učestalog povraćanja uzrokuje demineralizaciju cakline i erozije zuba. Ako se u trudnoći pojavi ovaj problem, savjet je da se usta isperu običnom vodom obilno nakon povraćanja, kako se kiselina ne bi zadržavala oko zuba. Tek nakon pola sata od povraćanja je preporučljivo oprati zube četkicom i pastom, jer četkanje odmah nakon povraćanja može doprinijeti demineralizaciji cakline zbog abrazivnog učinka četkice i erozivnog učinka kiseline.

  1. Pazila sam na ishranu.

U trudnoći su česti napadi gladi i neodoljiva želja za određenom vrstom hrane, a i žene su sklone tome da se opuste, da si ugađaju i da vjeruju da jedu “za dvoje”. To može značiti učestalo konzumiranje namirnica koje su štetne za zdravlje zuba. Ja sam imala ogroman strah od nekontrolisanog debljanja i u 6. mjesecu mi je dijagnosticiran gestacijski dijabetes. Od tada sam morala biti na strogoj dijeti bez slatkiša, voća, grickalica, sokova, tjestenine i drugih ugljikohidrata. Ove namirnice su ujedno i najgora hrana za naše zube, jer osim visokog glikemijskog indeksa, imaju i visoki kariogeni potencijal. Jedno vrijeme sam patila za hranom, ali mi je kasnije bilo drago da sam uspjela kontrolisati gestacijski dijabetes zahvaljujući svojoj disciplini, zubi su ostali zdravi, a i nisam se puno udebljala.

  1. Nisam nikad zapostavila oralnu higijenu.

Zanemarivanje oralne higijene u trudnoći je vjerovatno posljedica umora, iscrpljenosti i usmjerenosti na druge ginekološke probleme. Bez obzira na poteškoće, ne bismo smjeli otići na spavanje bez pranja zuba. A to podrazumijeva redovno i temeljito čišćenje i interdentalnih prostora. Ja sam kombinovala električnu i manuelnu četkicu, te zubni konac i waterpik.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!