Uticaj suplemenata željeza na zube

Posted by on April 20, 2022 · 1 min read

Anemija povezana s nedostatkom željeza je učestali zdravstveni problem i u dječijoj i u odrasloj populaciji. U terapiji se primjenjuju razni suplementi željeza, vrlo često u tekućim oblicima - kapima i sirupima. Osim što su ove tekućine neugodnog okusa, problematično je to što mogu uzrokovati vanjske diskoloracije zuba.

Promjene boje zuba se najviše uočavaju na hipomineraliziranim, dekalcificiranim područjima zuba. Diskoloracije zuba uzrokuju netopivi željezni spojevi, kao što je željezov sulfid, koji nastaje u reakciji željeza iz suplementa sa gingivalnom tečnošću i bakterijskim produktima. Ove promjene boje su površne, tj.na nivou cakline. Intenzitet promjena je direktno povezan sa načinom konzumiranja preparata i dužinom kontakta tečnosti sa površinom zuba.

Preporuka je piti tekuće suplemente željeza rastvorene u čaši vode ili soka od naranče, kako bi se razrijedila tamna boja. Najbolje je rastvor popiti za kratko vrijeme, na slamku, izbjegavajući kontakt tekućine s prednjim zubima. Nakon ispijanja propisane doze, poželjno je isprati usta običnom vodom. Oralnu higijenu treba održavati kao i inače, a za prevenciju diskoloracija, poželjno je oprati zube prije same konzumacije rastvora željeznih preparata.

Važno je napomenuti da preparati željeza ne dovode do oštećenja i demineralizacije zuba, niti uzrokuju karijes. Ovo je česta zabluda, pa pacijenti nekad i odbijaju terapiju suplementacije željezom, ili okrivljavaju ovu terapiju za loše oralno zdravlje.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!