Oralno zdravlje i stomatološki tretman u toku mjeseca ramazana

Posted by on April 03, 2022 · 3 mins read

Tokom svetog mjeseca ramazana, muslimani diljem svijeta poste tokom dana, suzdržavajući se od hrane i pića sve od izlaska do zalaska sunca. Mnogi vjernici, ali i sami stomatolozi se nalaze u nedoumici oko toga hoće li stomatološki tretman pokvariti post, koji se zahvati mogu izvesti, a koji se trebaju odgoditi. Da li se tokom ramazanskog posta smiju uzimati lijekovi? Kvare li post lokalna anestezija, upotreba paste za zube i vodica za ispiranje usta?

Tokom mjeseca ramazana, vjernicima koji poste je dozvoljno pranje zuba i upotreba pasti za zube i vodica za ispiranje usta, s tim da se sav višak ispljune i ne dozvoli gutanje. Svakako je preporučljivo zube oprati nakon obroka, posebno nakon sehura. Tokom dana, kad se posti, nema toliko potrebe za oralnom higijenom, jer se ne konzumira ni hrana. Kod postača je često prisutna halitoza, ali to ne mora biti znak nekog oralnog oboljenja. Javlja se zbog isušivanja oralnih sluznica usljed smanjene salivacije. Tu može pomoći pranje zuba pastama s okusima, ali žvakanje žvakaćih guma tokom perioda posta nije dozvoljeno. Upotreba vodica za ispiranje usta na bazi alkohola se ne preporučuje, jer alkohol dodatno isušuje sluznice. Stomatološki pregled može otkloniti ili potvrditi sumnju ako postoji neki dentalni uzrok halitoze.

Lokalna anestezija i drugi lijekovi koji se primaju injekciono, su dozvoljeni i tokom sati u kojima se posti. Nije dozvoljeno injekciono unositi lijekove koji imaju nutritivnu vrijednost. Nije dozvoljeno uzimati ni lijekove koji se gutaju, što je čest problem kada stomatolog ordinira antibiotike koji se piju na svakih 6, 8 ili 12 sati. Kada je uzimanje antibiotika i analgetika neizbježno, u dogovoru sa stomatologom, treba prilagoditi vrijeme uzimanja lijekova satima u kojima je uzimanje hrane i pića dozvoljeno, ili prekinuti post. Pacijent i ljekar zajedno procjenjuju korist i rizik od primjene nekog lijeka. Primjena lijekova u drugačijim dozama i vremenskim razmacima može uticati na efikasnost i toksičnost lijeka, pa i o tome treba voditi računa.

Kad su u pitanju stomatološki zahvati, jasno je da se vjernici pribojavaju da bi slučajno gutanje vode, lijekova i drugih stomatoloških materijala moglo pokvariti post. Ipak, uz oprezan rad s dobrom asistencijom, s pauzama za ispljuvavanje viška tečnosti i upotrebu koferdama, stomatološki tretmani mogu biti potpuno sigurni za postače.

Čišćenje zubnog kamenca, kiretaža džepova, preparacija zuba i postavka ispuna, vađenje zuba, incizija i drenaža, liječenje korijenskih kanala, izrada protetskih radova, ne kvare post. Tretman alveolitisa nije kontraindiciran, dozovoljeno je postavljanje lijekova u ekstrakcionu ranu. Topikalna fluoridacija, kao preventivni tretman koji svakako nije hitan, se treba odgoditi za period nakon ramazanskog posta. Nakon vađenja zuba je moguće gutanje viška krvi, što bi moglo pokvariti post, pa se savjetuje postavljanje sutura u cilju zaustavljanja krvarenja iz rane.

Kod postača je moguća hipoglikemija i slabost, pa je pacijentu potrebno izaći u susret i zakazati termin za stomatološku intervenciju u onim satima u kojima se pacijent najbolje osjeća. Hitne zahvate, kao što su terapija boli, otoka i dentoalveolarne traume, svakako ne treba odgađati.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!