Vađenje mliječnih zuba

Posted by on February 06, 2022 · 2 mins read

Za stomatologa je rutinska procedura, pogotovo kad se približava period smjene mliječnog zuba, jer su korijenovi resorbovani i zub rasklaćen. Međutim, djeca su uglavnom preplašena i bilo kakvi stomatološki zahvati mogu biti traumatični, a posebno krvave intervencije.

Bez obzira na jednostavnost zahvata, stomatolog uvijek treba pristupati djetetu pažljivo i s blagošću, kako bi se izbjegao strah i nelagoda. Jednako je važno da roditelj razgovorom pripremi dijete za ono što slijedi i prije dolaska u stomatološku ordinaciju. Svakako je najvažnije da procedura za dijete bude bezbolna, što se postiže primjenom lokalne anestezije. Za roditelje je važno da znaju da je vađenje mliječnih zuba jednostavan i brz zahvat, uglavnom bez većih komplikacija.

Koji su razlozi za vađenje mliječnog zuba?

  1. fiziološka resorpcija korijenova pred smjenu mliječnog zuba (rasklaćen zub)
  2. razorena kruna mliječnog zuba koja se ne može restaurirati (veliki karijes)
  3. zaostali korijenovi mliječnih zuba
  4. patološki periapikalni procesi koji se ne mogu sanirati (pojava otoka ili fistule)
  5. fraktura krune i/ili korijena usljed traume zuba
  6. retencija mliječnog zuba usljed neadekvatne resorpcije korijenova (nicanje stalnog zuba zamjenika ispred ili iza mliječnog zuba)
  7. ometanje nicanja stalnog zuba
  8. ortodontski razlozi
  9. ankiloza mliječnog zuba
  10. drugi medicinski razlozi

Za vađenje mliječnog zuba potrebna je saglasnost roditelja, jer se radi o maloljetnom pacijentu. Pored lokalne anestezije, potrebni su odgovarajući instrumenti za vađenje zuba i tuferi za kompresiju ekstrakcione rane. Krvarenje se zaustavlja kroz par minuta, a efekti lokalne anestezije kroz nekoliko sati. Rana uglavnom ne boli, a ako se bol i javi, paracetamol ili ibuprofen su analgetici izbora. Roditelju i djetetu se daju sljedeće upute: da ranu ne dira prstima i drugim predmetima, da ne ispira usta tečnostima, nego da normalno guta pljuvačku, da ne konzumira vruću hranu isti dan i da dijete ne grize utrnuli anestezirani dio sluznice.

Odgađanje ekstrakcije mliječnog zuba koji je destruisan usljed karijesa i uzrokuje bol i oticanje, je besmisleno. Takav zub ne čuva prostor za nicanje stalnog zuba, već naprotiv, uzrokuje lokalne i sistemske tegobe djetetu. Dijete otežano jede, često je pod bolom, ne može spavati i uzima analgetike. Osim toga, inficiran mliječni zub predstavlja rizik za infekciju zametka stalnog zuba koji se nalazi u kosti. Ugroženi su i susjedni zdravi zubi i novi stalni zubi koji niču u tako inficiranu sredinu sa mnoštvom kariogenih bakterija. Kako bi se spriječio gubitak protora za smještaj stalnih zuba, moguće je da ortodont izradi čuvar prostora.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!