Klase kaviteta i ispuna - što to znači stomatologu?

Posted by on January 09, 2022 · 3 mins read

Često kad pišem status ili protokolišem radove, kažem naglas “ispun prve klase”, pa me pacijenti pitaju šta to znači, je li to neki najbolji materijal za plombu?

Klase kaviteta i ispuna je u stomatološku terminologiju uveo G.V.Black u 19.stoljeću. Američki stomatolog je uočio obrazac pojave karijesa na različitim zubnim površinama, i prema tome napravio klasifikaciju kaviteta i ispuna. Nama i danas služi radi bolje komunikacije i obilježavanja statusa i radova. O čemu se zapravo radi? Najbolje je to pokazati slikom.

  1. Klasa - karijesi i ispuni na griznim površinama bočnih zubi (kutnjaka i pretkutnjaka), u foramen caecum na unutrašnjim površinama sjekutića, i u foramen molare kutnjaka. Ovo su mjesta na kojima najčešće nastaje karijes, jer imaju specifičnu morfologiju. Jamice i fisure na ovim površinama se teško čiste i predstavljaju karijes-predilekciona mjesta.

  2. Klasa - karijes i ispuni aproksimalnih površina bočnih zuba, tamo gdje su zubi u kontaktu sa susjednim zubima. I ova mjesta su karijes-predilekciona, posebno kod uskih međuzubnih prostora i kod pacijenata koji ne koriste zubni konac. Obična četkica za zube ne može očistiti ove prostore, pa je potrebno koristiti druga sredstva za higijenu međuzubnih prostora i kontaktnih površina. Stomatolog se mora posebno potruditi da ponovno rekonstruiše ovu površinu, ali nekad karijes seže duboko ispod nivoa zubnog mesa i alveolarne kosti. Može se dogoditi i da se zub zbog toga ne može restaurirati ispunom ili navlakom, pa preostaje jedino da se zub izvadi.

  3. Klasa - ovo su karijesi i ispuni na aproksimalnim površinama prednjih zubi, tj. sjekutića i očanjaka. Karijes ovdje nastaje iz istog razloga kao i karijes II.klase - pacijent ne koristi zubni konac i interdentalne četkice. Ovi zubi su gracilniji, imaju manje dentina u odnosu na bočne zube, i karijes može brzo napredovati do zubne pulpe. Zato je važna prevencija, kao i redovni kontrolni pregledi, kako bi se mali, početni karijes sanirao običnim kompozitnim ispunom. Ako karijes napreduje toliko da je potrebno korijensko liječenje, zubi nakon liječenja često potamne, pa to predstavlja značajan estetski problem pacijentu.

  4. Klasa - ovo su karijesi i ispuni na prednjim zubima koji zahvataju incizalni brid sjekutića ili kuspis očnjaka. Nastaju napredovanjem karijesa III.klase, ili nakon frakture zubne krune usljed traume. Pacijentima predstavljaju najveći problem jer narušavaju estetiku lica, a znaju biti zahtjevni za restauraciju i samom stomatologu.

  5. Klasa - to su karijesne i nekarijesne lezije i ispuni na vanjskim površinama zubi, uz zubno meso. Nastaju uglavnom kod loše oralne higijene u starijoj životnoj dobi, kad dođe do povlačenja zubnog mesa, na vratu zuba.

  6. Klasa - karijesi na glatkim površinama koje su generalno otpornije na akumulaciju plaka i imaju dobro samočišćenje. Karijes na ovim površinama se javlja kod ljudi sa izuzetno lošom oralnom higijenom ili ako postoje neka sistemska oboljenja, ako je pacijent na radioterapiji glave i vrata, ima izraženo suhoću usta, uzima neke lijekove, droge itd.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!