Fenomen boje

Posted by on February 12, 2021 · 1 min read

Boja je kompleksni psihofizikalni fenomen induciran svjetlošću. Ona je svojstvo svjetlosti koju objekt reflektira u oko posmatrača. Doživljaj boje, dakle, ovisi o svjetlosti, objektu i posmatraču. Tako i boju zuba različito percipiramo, neki pacijenti su zadovoljni prirodnom bojom, pa makar ona bila i žuta, dok drugi redovno izbjeljuju zube koji su svakako već prirodno bijeli.

Boja zuba zavisi od histološke građe, vitaliteta zuba, dobi osobe, vanjskih uticaja itd. Dentinska jezgra zubne krune je žućkaste boje, sa izraženim opacitetom (mutnoćom) zbog tubularne građe dentina. Caklina, koja obavija dentin u krunskom dijelu zuba, je poluprozirna, sive do bijele boje. Ovakva optička svojstva ima zahvaljujući svojoj kristalnoj građi. Moguće je da se boja zuba unutar zubnog niza iste osobe razlikuje - prednji zubi su uglavnom svjetliji, jer imaju manje dentina. Očnjaci su upadljivo žući, jer imaju veliku količinu dentina. Starenjem se boja zuba svakako mijenja zbog trošenja cakline, odlaganja sekundarnog dentina i apsorpcije pimgenata iz pića, hrane, duhana.

Kod izrade protetskih nadoknada u stomatološkoj ordinaciji, boja se određuje vizuelnom metodom na prirodnoj dnevnoj svjetlosti. U tu svrhu se koriste ključevi boja. Najpopularniji su Vitapan Classical i 3D Master ključ od fabrike Vita. Iako ključevi sadrže veliki broj nijansi bijele, boja zuba je toliko kompleksna da često biramo nekoliko različitih boja za izradu jednog protetskog rada… i tražimo još jedan par očiju da pomogne u izboru!

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!