Vodice za ispiranje (mouthwash)

Posted by on March 03, 2021 · 2 mins read

Vodice za ispiranje usta se ne preporučuju za rutinsku i masovnu upotrebu u sklopu oralne higijene. Nisu zamjena za mehaničko uklanjanje plaka, ali nekim pacijentima mogu biti odličan dodatak u prevenciji i terapiji oralnih oboljenja.

Razlikujemo dvije vrste: kozmetičke i terapeutske vodice za ispiranje. Kozmetičke ne sadrže aktivne sastojke i nemaju terapijski učinak, već samo osvježavaju dah i daju fresh efekat u ustima. Terapeutske vodice sadrže aktivne sastojke koji doprinose kontroli plaka, reduciraju količinu mikroorganizama, sprječavaju akumulaciju plaka, preveniraju karijes, pomažu u terapiji gingivitisa i parodontitisa. Neke od njih su dostupne u slobodnoj prodaji (OTC), dok se druge kupuju isključivo na recept.

Aktivni sastojci terapeutskih vodica za ispiranje mogu biti:

  • hlorheksidin
  • cetilpiridin hlorid
  • esencijalna ulja
  • fluoridi
  • hidrogen peroksid

Vodice na bazi hlorheksidina i cetilpiridin hlorida djeluju antiseptički. Uglavnom se uzimaju samo po preporuci stomatologa, kao dodatna terapija nekih oralnih oboljenja. Hlorheksidin se desetljećima koristi u stomatologiji zbog svojih izvrsnih svojstava. U nižim koncentracijama (0,02 - 0,06%) djeluje bakteriostatski, tj.sprječava rast i razmnožavanje mikroorganizama. Ove vodice se mogu koristiti prolongirano, i do nekoliko mjeseci. U višim koncentracijama (0,12 - 0,2%) djeluje baktericidno, tj.uzrokuje smrt bakterijskih ćelija. Ove vodice su za kratkotrajnu upotrebu, do nekoliko dana, jer mogu uzrokovati obojenje sluznica i tvrdih zubnih tkiva, te prolazan poremećaj čula okusa. Mehanizam djelovanja hlorheksidina bazira se na njegovom vezivanju za mucine, pljuvačne proteine. Mucini se prvi vezuju na čiste zubne površine i tu formiraju pelikulu. Osim toga, pljuvačka oblaže i oralne sluznice. Tako vezan za mucine, hlorheksidin se duže zadržava u ustima i ima prolongirani učinak (8-12 h). Djeluje tako da sprječava akumulaciju plaka i bakterijsku kolonizaciju. Osim u obliku vodica za ispiranje hlorheksidin može biti i u sastavu gelova, pasti, sprejeva. Preporuka za korištenje vodica na bazi hlorheksidina: 2 puta dnevno, mućkati u trajanju oko 1 minute. Ispiranje ovim vodicama se preporučuje barem 30 minuta nakon četkanja zubi, zbog mogućih interakcija sa fluorom iz paste za zube.

Najpopularnije vodice za ispiranje, koje su široko rasprostranjene u slobodnoj prodaji su vodice na bazi esencijalnih ulja: mentola, timola, eukaliptola it. Najpoznatiji preparat je Listerine, koji pored ovih spojeva sadrži i fluor i visok postotak alkohola. Alkohol isušuje oralne sluznice, a se ne preporučuje za dugotrajnu upotrebu, već povremeno, kao dopuna oralnoj higijeni.

Važno je napomenuti da nijedna vodica neće ukloniti plak, i da one imaju najbolji učinak u čistim ustima. Zato se i preporučuju tek nakon temeljitog četkanja!

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!