Oralni mikrobiom

Posted by on February 03, 2021 · 1 min read

Mikrobiom, mikrobiota ili mikroflora je zajednica mikroorganizama koji žive u i na tijelu domaćina. Kod ljudi postoji različita mikroflora na koži, u ustima, u crijevima itd. Iako zvuči grozno, stvaranje mikroflore na našem tijelu je normalan fiziološki proces. Ove zajednice čine uglavnom dobri mikroorganizmi - komenzali i imaju važnu ulogu u smislu zaštite domaćina od oboljenja i održavanja homeostaze.

Oralni mikrobiom čini više od 700 različitih mikroorganizama, pretežno bakterija, ali i gljivica, virusa i protozoa. Različite vrste imaju afinitet prema različitim površinama, pa tako na dorzalnoj strani jezika i jezičnim papilama postoji više mikroorganizama, nego na glatkoj obraznoj sluznici.

Mikroorganizmi u usnoj šupljini žive u simbiozi, tj. zajednici koja im omogućava bolje uvjete za preživljavanje. Plak na zubnim površinama predstavlja jednu dinamičnu simbiotsku zajednicu, unutar koje se odvija metabolizam velikog broja bakterijskih vrsta. Ako se plak ne uklanja redovno, sazrijevanjem dolazi do izmjene mikroorganizama i on dobiva patogeni potencijal. Bakterije iz plaka metaboliziraju hranu do kiselina, a kiseline razgrađuju caklinu i nastaje karijes. Zato je važno redovno četkati zube i sprječiti sazrijevanje plaka.

Ipak, proces formiranja oralnog mikrobioma i plaka je normalan i važan za oralnu homeostazu, kao i zdravlje cjelokupnog organizma. Ravnoteža među dobrim mikroorganizmima u ustima će spriječiti naseljavanje drugih, potencijalno patogenih mikroba i evenutalno razvoj neke bolesti.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!