Inleji, onleji i overleji

Posted by on January 15, 2021 · 3 mins read

To su intrakoronarne nadoknade koje oblikom odgovaraju prepariranom kavitetu u zubnoj kruni. Smatraju se indirektnim restauracijama zuba, odnosno posebnim ispunima (plombama) koji se izrađuju kroz niz kliničkih i laboratorijskih faza.

Inlej nadomješta samo okluzalnu, ili okluzalnu sa jednom ili više aproksimalnih ploha, dok onleji i overleji nadomještaju i zubne kvržice. Onlej obuhvata jednu do dvije kvržice, dok overlej obuhvata 3 i više.

Indikacije za izradu su veliki kaviteti i opsežni ispuni kod vitalnih zuba. Prednost indirektnih restauracija u ovim situacijama su bolja mehanička svojstva, duža trajnost, i bolja zaštita zuba od frakture, u odnosu na klasične ispune (plombe). Ipak, kontraindicirana je izrada inleja kod velikih subgingivalnih destrukcija i avitalnih zuba, kod pacijenata sa visokim rizikom za karijes i lošom oralnom higijenom.

Indirektne restauracije mogu biti izrađene od litij disilikatne staklokeramike, zlata ili kompozita. Iako je zlato najbolji materijal u stomatologiji zbog svojih mehaničkih svojstava i sa aspekta prevencije karijesa, zlatni inleji su izuzetno skupi. Većini pacijenata je estetika iznimno važna, a zlato ne može zadovoljiti ta očekivanja. Zato se uglavnom odlučujemo za izradu keramičke indirektne restauracije, koje zahtijevaju specifičnu preparaciju kaviteta i poseban protokol adhezijskog cementiranja. Litijdisilikatna staklokeramika ima savršenu estetiku i dobra mehanička svojstva.

Preparacija: dno kaviteta mora biti potpuno ravno, sa zaobljenim prelazima na bočne stijenke. Dubina kaviteta je okluzano minimalno 1,5-2 mm, a širina je okluzalno do jedne trećine širine okluzalne površine. Prijelaz na aproksimalne plohe mora biti oštar. Caklenski rubovi se ne zakošavaju. Stepenica cervikalno mora biti ravna, glatka i pravokutnog oblika, zaobljenih unutrašnjih rubova. Za onleje i overleje se skraćuju i kvržice - radne za 2 mm, a neradne za 1,5 mm i moraju biti zaobljene.

Adhezivno cementiranje: zahtijeva apsolutno suho radno polje, pa je potrebno koristiti koferdam za izolaciju zuba, postaviti zubni konac u gingivalni sulkus i susjedni zub zaštititi teflonom. Tako se sprječava curenje gingivalne tečnosti u radno polje i curenje cementa u gingivalni sulkus. Kavitet se ispire, suši, jetka ortofosfornom kiselinom. Nakon ispiranja i kiseline i posušivanja, nanose se primer i bond. Adheziv se samo ispuhuje, bez polimeriziranja. Istovremeno se radi priprema nadoknade: očisti se alkoholom, ispjeskari i nanosi 10%-tna fluorovodonična kiselina u trajanju 20-90 sekundi. Pažljivo se ispire alkoholom ili destiliranom vodom, kako ne bi došla u kontakt s kožom. Potom se na nadoknadu nanosi sloj silana, jer silanizacija dodatno poboljšava adheziju. Na ovaj način se dobije mikroretentivna površina koja omogućava prodiranje cementa i dobra veza nadoknade i tvrdog zubnog tkiva. U kavitet i na nadoknadu se nanosi kompozitni cement i polimerizira se lampom.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!