Izbjeljivanje avitalnih zuba

Posted by on January 03, 2021 · 1 min read

Kad je riječ o izbjeljivanju zubi, prva pomisao su reklame za izbjeljujuće paste za zube ili ordinacijska izbjeljivanja nakon kojih pacijent odlazi presretan sa svojim novim blještavim osmijehom.

Međutim, postoje i zubne diskoloracije kod kojih ove metode ne pomažu. Unutrašnja obojenja nastaju nakon devitalizacije zuba (liječenja korijenskih kanala) zbog nakupljanja raspadnih produkata krvi iz zubne pulpe u dentin. Liječeni zubi vremenom postaju sve tamniji, što predstavlja značajan estetski nedostatak kad je riječ o prednjim zubima.

Najčešće se ovaj problem rješava izradom navlake u svjetlijoj boji, što je svakako dobro rješenje, jer su avitalni zubi oslabljeni i podložni frakturi. Druga, manje invazivna metoda je unutrašnje izbjeljivanje pojedinačnog zuba. Još se naziva i “walking bleach” metoda.

Prije unutrašnjeg izbjeljivanja, potrebno je rendgen snimkom potvrditi kvalitetu punjenja u korijenskom kanalu i stanje periapikalnih tkiva. Ako je liječenje dobro i zub bez simptoma, uklanja se ispun sa palatinalne strane i otvara široki pristupni kavitet. Korijensko kanalno punjenje potrebno je zaštititi glas jonomernim cementom, a rub gingive zaštitnom pastom, kako ih izbjeljivač ne bi oštetio. U ispreparirani pristupni kavitet se postavlja vatica natopljena izbjeljivačem (mi koristimo 38%-tni hidrogen peroksid), koja stoji u kavitetu minimalno 24 h. Pristupni kavitet se zatvara privremenim ispunom i pacijent naručuje na kontrolu idući dan. Za ovo vrijeme izbjeljivač izbjeljuje zub, a ako pacijent nije zadovoljan rezultatima, postupak se može i ponoviti. Kad se postigne željena boja, vatica sa izbjeljivačem se uklanja, kavitet ispere i zatvori trajnim ispunom.

Boju prije i nakon izbjeljivanja upoređujemo pomoću ključeva boja i fotografija. Moguće je da zub vremenom ponovno potamni, ali je postupak izbjeljivanja siguran i može se ponoviti.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!