Dento-oralne promjene u trudnoći

Posted by on June 25, 2020 · 2 mins read

Trudnoća je jedinstveni period u životu žene gdje dolazi do kompleksnih psiho-fizičkih promjena koje utiču na oralno zdravlje. Stanja koja se javljaju na oralnim tkivima u toku trudnoće su:

  1. Gingivitis gravidarum, paradontitis gravidarum i povećana mobilnost zuba
  2. Erozije zuba
  3. Benigne tumorozne proliferacije tkiva
  4. Karijes

Gingivitis gravidarum

Gingivitis gravidarum ne javlja se kod svake trudnice. Hormoni za vrijeme trudnoće povećavaju permeabilnost krvih žila i rahlost veziva gingive što pospješuje sklonost upali. Osnovna klinička promjena jeste povećanje volumena gingive, a to može biti posljedica edema ili proliferacija veziva u gingivi. Zbog enormnog povećanja gingive, papile ponekad imaju veličinu tumora. Karakteristično je uvećanje gingive sa glatkom, sjajnom površinom, sklona krvarenju uz prisustvo neugodnog zadaha. Osnova terapije jeste motivacija i instrukcije pacijentu za pravilno održavanje oralne higijene. Također je potrebno odstraniti sve lokalne iritacije, sanirati kariozne zube i eliminirati retencijske prostore. Kontrolne preglede je potrebno obavljati svakih 1-2 mjeseca, a za hirurški tretman se odlučujemo nakon porođaja. Ukoliko se ne uklone lokalne iritacije gingivitis može progredirati u paradontitis.

Erozije zuba

Mnoge žene u prvim danima trudnoće imaju jutarnje mučnine i povraćanje. Povraćeni sadržaj želuca zakiseljen je želučanom kiselinom, a ako se usta ne operu, njegovi ostaci agresivno djeluju na površinu zubi i sluznicu usta. Četkica i pasta za zube često dodatno provociraju gađenje i povraćanje, zbog čega pacijentice odgađaju provođenja oralne higijene.

Karijes

Karijes u trudnoći nastaje kao posljedica lošeg oralne higijene, povećanog broja slatkih obroka te povećanog aciditeta (povraćanje). Također rizik za nastanak karijesa povećava i fiziološka kserostomija. Često se preferira mekana, ljepljiva hrana i slatkiši, pa se onda gubi i efekt samočišćenja usta.

Benigne tumorozne proliferacije tkiva (piogeni granulom, epulis gravidarum)

Predstavljaju hiperplastične, dobro vaskularizirane, izrasline tkiva gingive uglavnom na peteljci. Klinički javlja se krvarenje koje je posljedica mehaničkog podražaja i mastikacije. Nastaje kao posljedica loše oralne higijene i zapuštenog oralnog zdravlja. Regrediraju nakon porođaja i u većini slučajeva ekscizija nije potrebna.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!