Dentalna radiologija - crno-bijeli svijet

Posted by on June 17, 2020 · 2 mins read

Dentalna radiologija je posebno važna za stomatologiju i bez nje je moderna klinička praksa nezamisliva. Rendgen snimci su pomoćno dijagnostičko sredstvo u situacijama kad stomatolog standardnim kliničkim pregledom ne može dobiti sve potrebne informacije o stanju zubi i kosti. Osim za dijagnostiku karijesa, periapikalnih i parodontalnih oboljenja, koristi se kod dentoalveolarne traume, u praćenju i kontroli endodontske terapije, praćenju razvoja mliječne i trajne denticije, kod sumnje na razvojne anomalije, tumore, u planiranju ortodontske terapije. Bez radiologije je nemoguće raditi implantologiju i zahvate iz oblasti oralne i maksilofacijalne hirurgije.

Samo snimanje je bezbolno, kratkotrajno i s minimalnim dozama zračenja. Podrazumijeva primjenu rendgen filma s jedne strane strukture koja se snima, i izvora rendgen zračenja s druge strane te strukture. Pri prolasku kroz tkiva različite gustoće, jonizirajuće rendgen zrake se različito apsorbuju. Kost i tvrda zubna tkiva apsorbuju više zračenja i zato se na rendgen snimku vide kao bijela, radioopakna sjena, što se paradoksalno naziva zatamnjenje, radioopacitet. Meka tkiva (koža, sluznice) i demineralizirane zubne strukture propuštaju više rendgen zraka prema filmu, tj ne apsorbuju ih u istoj mjeri. Zato se ove strukture na snimku vide kao crna sjena, koja se stručno naziva radiolucencija ili rasvjetljenje.

Dentalni materijali, ispuni, navlake, kanalno punjenje, nadogradnje i implantati imaju veću gustoću i sadrže radiokontrastma sredstva, pa se na snimku također vide kao zatamnjenja.

U rutinskoj praksi se uglavnom koriste retroalveolarni, mali snimci na kojima se vide 2-3 susjedna zuba, te panoramski OPG snimci koji prikazuju cijelu gornju i donju vilicu. U ortodonciji se još dodatno koriste i lateralni kefalogrami za analizu odnosa vilica prema lobanji u sagitalnoj ravni. Posebni 3D CBCT snimci koriste se u implantološkoj i hirurškoj terapiji, jer omogućavaju precizne i detaljne analize u više ravni.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!