Halitoza - Neugodan zadah

Posted by on June 11, 2020 · 1 min read

Neugodan miris iz usta uzrokuje osjećaj srama i ograničava nas u svakodnevnim socijalnim aktivnostima. U stomatologiji se zadah stručno naziva foetor ex ore ili halitosis. Uzrok zadaha se najčešće može utvrditi i ukloniti u jednoj posjeti stomatologu, ali nekad je potrebna i detaljnija dijagnostika i multidisciplinarni pristup u liječenju.

Uzroci neugodnog zadaha su najčešće nesanirana oralna oboljenja – parodontalne infekcije i džepovi, perikoronitis, lezije oralnih sluznica, nekrotična zubna pulpa, odontogeni apscesi, retencija hrane i debrisa u interdentalnim prostorima i dubokim karijesnim lezijama, periimplantitis, hiposalivacija i generalno loša oralna higijena i loša higijena protetskih nadoknada.

Određene vrste hrane i pića (češnjak, luk, određeni začini, alkohol, duhan itd) mogu kratkotrajno uzrokovati neugodan miris iz usta.

Ostali uzroci halitoze su tonzilitis, nekontrolisani dijabetes, GERB, gastrični i peptični ulceri, rinitis, sinusitis, faringitis, pneumonija, neke metaboličke i endokrine bolesti itd. Također i neki lijekovi mogu uzrokovati zadah: antihistaminici, diuretici, bisfosfonati, amfetamini, litij, metronidazol itd.

Ipak, u više od 80% slučajeva je zadah posljedica nesaniranih dentalnih i oralnih oboljenja. Preporučljivo je prvo napraviti stomatološki pregled i sanirati sve zube i druge potencijalne oralne uzroke. Stomatolog može posumnjati i na neki ekstraoralni uzrok zadaha i pacijenta uputiti otorinolaringologu ili internisti. U svakom slučaju, oralna higijena mora biti na zadovoljavajućem nivou. Pored dobre higijene, preporučuju se i preparati na bazi hlorheksidina, triklosana, esencijalnih ulja, kao i žvakaće gume. Osim što imaju kozmetički efekat i masikaraju neugodan miris, ovi preparati potiču lučenje pljuvačke, a hlorheksidin je moćan antiseptik koji uništava većinu bakterija uzročnika zadaha.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!