Hiperdoncija – prekobrojni zubi

Posted by on July 05, 2020 · 1 min read

U mliječnoj denticiji imamo 20, a u stalnoj 32 zuba, ali su moguća i odstupanja od ovih brojeva. Nerijetko se u kliničkoj praksi stomatolog susreće sa hiperdoncijom – pojavom prekobrojnih zuba.

Prekobrojni zub može izniknuti u usnu šupljinu, smjestiti se u zubni niz ili izvan njega (ektopičan položaj), ili se uočava na rendgen snimcima u viličnoj kosti. Svojom morfologijom i veličinom mogu ličiti na normalne zube, ili biti atipični, rudimentarni. Uzrok pojave prekobrojnih zuba nije razjašnjen, pa se smatra da je posljedica genetskih i okolišnih faktora. Hiperdoncija je češće se javlja kod muškaraca, a često kod više članova iste obitelji.

Prema svojoj lokaciji u usnoj šupljini, dijele se na mezidense (najčešći), distomolare, paramolare i parapremolare. Ovi zubi uglavnom nemaju nikakvu funkciju i često uzrokuju estetske i funkcionalne probleme, kao što su ortodontske nepravilnosti - uskost, dijasteme, poremećen položaj ostalih zubi, zakašnjelo nicanje zubi i impakcije, resorpcija korijenova i poremećena morfologija korijenova ostalih zubi, pojava cističnih lezija, otežano održavanje oralne higijene, parodontalni problemi i karijes.

Ako prekobrojni zub ne uzrokuje estetske ni funkcionale probleme pacijentu, terapija nije ni potrebna. Ipak, vrlo često se ipak javlja potreba za kompleksnim multidisciplinarnim tretmanom već u djetinjstvu. Od dječije dobi su važni redovni stomatološki pregledi, na kojima stomatolog kontroliše vrijeme nicanja stalnih zuba i može posumnjati na pojavu prekobrojnog zuba i uputiti pacijenta na rendgen snimak. Terapija uglavnom podrazumijeva kombinovani oralno-hirurški i ortodontski tretman, koji će pacijentu omogućiti pravilan smještaj zubi u zubnim nizovima i lijep i zdrav osmijeh.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!