Najčešće greške u oralnoj higijeni

Posted by on May 27, 2020 · 3 mins read

Mehaničko četkanja plaka je najučinkovitiji i, definitivno, nezamjenjiv način održavanja oralne higijene. Teoretski, na čistom zubu ne može nastati karijes, a svi mi od djetinjstva četkamo zube i smatramo da smo tu banalnu svakodnevnu aktivnost dobro savladali. Paradoksalno, karijes i parodontalna oboljenja su i dalje najčešća oboljenja u ljudskoj populaciji.

Gdje nastaju greške u četkanju i kako ih možemo popraviti?

  1. Ne koristimo četkicu redovno – nakupljanje plaka je neizbježan, fiziološki proces. Sazrijevanjem kroz vrijeme, plak postaje sve patogeniji, bakterije iz plaka proizvode kiseline koje oštećuju caklinu zuba. Zato je važno da uklanjamo plak barem dva puta dnevno, ujutro poslije doručka i uvečer nakon posljednjeg obroka. Bitno je da nakon četkanja uvečer više ne uzimamo nikakav obrok, ni sokove, mlijeko, zašećereni čaj itd.

  2. Tehnika četkanja je neadekvatna – Američka Dentalna Asocijacija predlaže modificiranu Bassovu tehniku kao najefikasniju u uklanjanju plaka, uz istovremeno čišćenje i gingivalnog sulkusa. Mekanu četkicu postaviti tako da pola vlakana bude na zubnom mesu, a pola na glatkoj vanjskoj ili unutrašnjoj zubnoj površini. Četkicu malo zakrenuti tako da njena vlakna budu pod kutom od 45⁰ u odnosu na zub, te kružnim pokretima četkati zub po zub, istovremeno čisteći i zubno meso. Upotrebom mekane četkice neće doći do oštećenja i povlačenja desni, a tvrde i polutvrde četkice treba izbjegavati. Jedine zubne površine koje smijemo ribati su grizne površine.

  3. Ne četkamo zube dovoljno dugo – ako imamo dobru četkicu i savladali smo adekvatnu tehniku četkanja, ključno nam je još samo vrijeme. Bez minimalno 2-3 minute, zubi sigurno neće biti dobro očišćeni, a istraživanja pokazuju da zube peremo, u prosjeku, oko 45 sekundi. Ako nemamo osjećaj za vrijeme, u tome nam može pomoći štoperica, mali pješčani sat ili slušanje neke pjesme usput dok peremo zube.

  4. Vršimo prevelik pritisak četkicom na zubne površine – ako pritišćemo, vlakna četkice sa savijaju i ne mogu više efikasno uklanjati plak. Četkicu treba držati lagano poput olovke, a zube čistiti tehnikom, a ne silom.

  5. Četkica se rascvjetala – četkicu treba zamijeniti svakih 3-4 mjeseca, ili ranije ako su se njena vlakna rascvjetala. Takva vlakna su savijena i ne dopiru do zubne površine, pa ni plak ne uklanjaju efikasno.

  6. Ne čistimo sve zube – zvuči smiješno, ali nekim pacijentima su važniji prednji zubi jer se bočni ne vide pri govori ili osmijehu. Obzirom da nam i bočni zubi trebaju za ishranu, a imaju kompleksniju morfologiju (jamice, kvržice), njihovom čišćenju nekad treba posvetiti i više vremena i pažnje.

  7. Ne koristimo zubni konac i/ili interdentalne četkice – najbolja četkica, uz najbolju tehniku i dovoljno dugo vrijeme ipak ne može očistiti interdentalne prostore i aproksimalne zubne površine, tj. površine između dva susjedna zuba. Da bismo očistili apsolutno sve zubne površine, pored četkice, moramo koristiti i zubni konac i/ili interdentalne četkice. Optimalno je koristiti ih jednom dnevno, uvečer prije četkanja zubi četkicom i pastom za zube.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!