Otisci u stomatologiji

Posted by on July 25, 2021 · 2 mins read

Otiske gornje i donje vilice koristimo za registrovanje struktura usne šupljine u cilju analize, protetske rehabilitacije, ortodontskog planiranja, izrade određenih udlaga itd. Otisak predstavlja “negativ” situacije u ustima, koji se mora izliti u gipsu, kako bismo dobili “pozitiv”, koji će dalje služiti zubotehničkoj laboratoriji za izradu protetskih nadoknada.

Za uzimanje otisaka su nam potrebe kašike odgovarajuće veličine i otisna masa. Konfekcijske kašike koristimo u fiksnoj protetici i ortodonciji, kad imamo pune zubne nizove ili veći broj zuba. Individualne kašike često koristimo u mobilnoj protetici i implantologiji, kad nedostaje veći broj zuba.

Otisni materijal se postavlja u kašiku u plastičnom stanju i odgovarajućim pokretima aplicira na zubni niz ili alveolarni greben gornje ili donje vilice. Pritiskom na oralna tkiva, otisna masa poprima njihov oblik. Dok traje vrijeme vezivanja otisne mase, kašika mora mirno stajati na vilici, kako u utisku ne bi bilo grešaka. Za dobar i precizan otisak je važan i izbor otisne mase, izbor kašike, odgovarajuća tehnika otiskivanja i poštivanje uputa proizvođača o upotrebi otisne mase.

Najčešće korišteni materijali za otiske su:

  1. ireverzibilni hidrokoloidi - alginati - manje precizni materijali, koriste se uglavnom za izradu anatomskih modela za ortodontske analize, otiske za izradu udlaga za izbjeljivanje i za bruksizam, otiske zuba antagonista, otiske za izradu individualnih kašika itd.

  2. silikoni - adicijski silikoni su u širokoj upotrebi u fiksnoj stomatološkoj protetici zbog dobre preciznosti, brzine vezivanja, dimenzionalne stabilnosti. Dolaze u nekoliko konzistencija, a najčešće se koriste kombinacija putty (čvrsti) i light body (jako tečni) za dvostruke korekturne otiske i tehniku istovremenog miješanja.

  3. sintetički elastomeri - vrlo precizni materijali koji se koriste u mobilnoj stomatološkoj protetici za funkcionalni otisak pomoću individualnih kašika

Iako otiskivanje ne boli, sama intervencija može biti jako neugodna pacijentima koji imaju izražen nagon na povraćanje. Za neke materijale je potrebno i 5-7 minuta za potpuno vezivanje u ustima, pri čemu pacijent mora mirovati. Povremeno je potrebno ponoviti i nekoliko otisaka dok se ne dobije zadovoljavajući otisak bez grešaka. Zato je jako važna dobra suradnja pacijenta.

Neke od uspješnih metoda distrakcije od nagona na povraćanje su: premazivanje nepčanih lukova topikalnim anestetikom, duboko disanje na nos, mirasanje nekog intenzivnog mirisa, inhalatorna sedacija, tablete protiv mučnine, pa čak i postavljanje malo soli na vrh jezika.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!