Impaktirani zubi

Posted by on August 21, 2021 · 2 mins read

Impaktirani zubi su zubi koji nisu iznikli u usnu šupljinu u očekivanoj dobi, nego se i dalje nalaze u kosti. Uzrok tome su najčešće mehaničke prepreke: nedostatak mjesta u zubnom nizu, ankiloza mliječnog zuba, prekobrojni zubi, gusta kost, prekomjerno meko tkivo, trauma, ciste, tumori itd.

Iako uvijek prvo pomislimo na umnjake, vrlo su često impaktirani i gornji očnjaci i drugi donji premolari. Ovi zubi niču posljednji i često može nedostajati prostor za njihov smještaj.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i rendgen snimaka. Uočava se odsustvo stalnog zuba u dobi u kojoj se očekuje njegovo nicanje, ili čak perzistencija mliječnog prethodnika. Na alveolarnom grebenu mogu biti prisutna izbočenja na mjestu impakcije. Pacijent je uglavnom bez subjektivnih tegoba, ali ponekad mogu biti prisutni neuralgični bolovi bez očiglednog uzroka. Radiološkom dijagnostikom se potvrđuje sumnja, a najčešće se koriste OPG i CBCT snimci koji daju više informacija o položaju impaktiranog zuba.

U terapiji impaktiranih zuba postoji nekoliko opcija. Impaktirani umnjaci se uglavnom ekstrahiraju ako uzrokuju tegobe pacijentu, ili se smatra da će kompromitovati ortodontsku ili protetsku terapiju. Osim bolova i oticanja, impaktirani umnjaci mogu uzrokovati džepove, karijes susjednog drugog molara ili čak resorpciju njegovih korijenova.

Gornji očnjaci su biološki vrijedni zubi i uglavnom se pristupa kompleksnoj ortodontsko-hirurškoj terapiji kad su impaktirani. Hirurg odiže režanj vestibularno ili palatinalno, ovisno o lokaciji impaktiranog očnjaka i oslobađa zub od kosti. Ortodont povezuje zub pomoću bravica i lanca s ortodontskim aparatom i izvlači ga u zubni niz. U rijetkim situacijama, kod komplikovanih i visokih palatinalnih impakcija očnjaka, nekad se daje prednost ekstrakciji zuba i njegovom nadomještanju zubnim implantatom ili mostom.

Impaktirani donji drugi premolari se, također, pokušavaju hirurški osloboditi i smjestiti u zubnim niz ortodontskom terapijom. Kod odraslih pacijenata koji ne žele nositi fiksni ortodontski aparat, i dubokih komplikovanih impakcija, prednost se daje ekstrakciji impaktiranog zuba i implanto-protetskoj terapiji.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!