Aligneri

Posted by on June 17, 2021 · 1 min read

Aligneri su prozirne folije za ortodontsko pomijeranje zuba. Izrađene na osnovu digitalno isplanirane ortodontske terapije od čvrste, ali tanke i ugodne medicinske plastike. Nakon planiranja u softveru, za svakog pacijenata se individualno printa tačno određen broj modela i folija, koliko je potrebno da se zubi isprave u pravilan položaj. A folije se mijenjaju u vremenskim intervalima prema planu terapije, najčešće na svakih 4 tjedna. Prednost ove ortodontske metode je u tome što pacijent odmah na početku zna koliko dugo će trajati terapija, prema broju folija koje dobije od svog stomatologa.

Procedura započinje uzimanjem otisaka gornjeg i donjeg zubnog niza u stomatološkoj ordinaciji. Otisci se skeniraju i analiziraju, te softver planira način pomijeranja zuba i broj folija. U sljedećoj posjeti, pacijent od stomatologa dobije prvu foliju, upute za korištenje i termin za sljedeću kontrolu.

Folije se nose stalno, osim u periodima uzimanja obroka i četkanja zuba. Da bi bile efikasne, moraju se nositi barem 21 sat dnevno, optimalno 24 sata. Prije stavljanja folije, svaki put treba očistiti zube i foliju.

Folije su udobne, ne oštećuju caklinu ni desni, ne uzrokuju bol. Potpuno su providne i neprimjetne, komfornije u odnosu na klasične ortodontske bravice. Terapija je najčešće brža i pristupačnije cijene u odnosu na cijenu fiksnog ortodontskog aparata. I može je provoditi bilo koji stomatolog.

Mana alignera je u tome što ne mogu ispraviti sve vrste ortodontskih nepravilnosti, pa se tek na stomatološkom pregledu utvrđuje da li je pacijent kandidat za ovu vrstu ortodontske terapije.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!