Akutni apikalni apsces

Posted by on June 13, 2021 · 2 mins read

Apsces je lokalizirana, ograničena, gnojna kolekcija, nastala likvefakcijom tkiva. Razara periapikalno tkivo i uzrokuje resorpciju kosti. Karakterizirana pojavom spontane boli na zagriz, palpaciju i perkusiju. Zub uzročnik je nekrotičan.

Akutni apikalni apsces može nastati spontano nakon nekroze zuba, ili kao egzacerbacija hroničnog apikalnog apscesa. Širenje apscesa iz kosti u subperiostalno i submukozno tkivo napreduje brzo, stvara se otok i često trizmus. Kod subperiostalnog apscesa, prisutni su opći simptomi, poput povišene tjelesne temperature, malaksalosti i regionalnog limfadenitisa. Moguće je širenje apscesa i subkutano, a manifestuje se pojavom otoka na licu. U kojem će se smjeru upala širiti, ovisi od položaja apeksa korijena zuba prema kosti i odnosa prema hvatištima mišića (smjer najmanjeg otpora).

U maksili se apsces može formirati bukalno u vestibulumu, i palatinalno, od korijenova lateralnih sjekutića ili palatinalnih korijenova maksilarnih molara. Također je moguće širenje apscesa u nosnu ili sinusnu šupljinu. Apsces od mandibularnih zuba se pretežno formira bukalno u vestibulumu, rjeđe lingvalno.

Širenje apscesa u druge lože glave i vrata može dovesti do teških komplikacija, kao što su celulitis orbite, flegmona poda usta (Ludwigova angina), tromboza kavernoznog sinusa, koja može napredovati u apsces mozga, meningitis, osteomijelitis, upalu medijastinuma, trombozu v. jugularis internae itd. Ove komplikacije mogu ugroziti život pacijenta, zahtijevaju hospitalizaciju i bolničko liječenje.

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu kliničke slike i rendgen snimka. Pacijent ima spontane jake bolove, može lokalizirati zub uzročnik i najmanji pritisak na zub je izrazito bolan. Zub uzročnik uglavnom ima prisutan duboki karijes, veliki ispun, neadekvatno liječenje, razorenu krunu itd. Postepeno se formira otok sluznice ili kože u blizini zuba uzročnika, jer gnojna kolekcija probija periost kosti. U ovoj submukoznoj fazi otoka, zub je manje bolan, ali se otok povećava i širi u okolna tkiva. Akutni apikalni apsces može biti praćen i općim simptomima. Na redngen snimku prisutna je manja ili veća radiolucencija oko jednog ili više korijenova zuba uzročnika i prekid kontinuiteta lamine dure.

Terapija podrazumijeva evakuaciju gnoja i uklanjanje uzorka infekcije, najčešće trepanacijom ili ekstrakcijom zuba uzročnika. Često sama trepanacija nije dovoljna da se evakuiše infekcija, pa kad god je moguće, treba napraviti inciziju i drenažu. Antibiotici su potrebni kad postoji loše opće stanje pacijenta, a penicilin je antibiotik izbora (amoksicilin i amoksicilin s klavulanskom kiselinom). Kod pacijenata alergičnih na penicilin, propisuje se klindamicin ili linkocin.

Ako zub uzročnik nije ekstrahiran, ostaje otvoren do sanacije akutnog stanja. Nakon prestanka simptoma i iščezavanja otoka, zub se liječi endodontski.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!