Suhe i ispucale usne - savjeti stomatologa

Posted by on July 19, 2020 · 1 min read

Iako su zubi glavni razlog odlaska stomatologu, stomatolozi usput pregledaju i jezik, nepce, usne i druge sluznice u ustima! Najčešći problem koji uočavamo na mekim tkivima kod naših pacijenata su suhe i ispucale usne.

Ovo stanje se stručno naziva cheilitis exfoliativa - što otprilike opisuje problem: upala usana, koja se manifestuje suhom i ispucalom kožom, sklonom ljuštenju. Nakon ljuštenja suhih dijelova, na usnama ostaju bolne erozije, koje mogu krvariti. Ovakve usne izgledaju neprivlačno i pacijenti ih često skrivaju kozmetičkim preparatima. Osim toga, mogu biti podloga za razvoj infekcija.

Uzrok suhoće i ljuštenja je prekomjerno stvaranje keratina u površnom sloju epitela kože usana. Stanje je uglavnom hronično i teško se liječi, jer je najčešće povezano sa nesvjesnim lošim navikama, kao što su disanje na usta, grickanje usana i vlaženje usana jezikom. Iako se čini da vlaženje usana kratkotrajno olakšava osjećaj suhoće, to zapravo dodatno isušuje kožu i pogoršava kliničku sliku. Pacijent se nalazi u začaranom krugu iz kojeg je teško izaći.
Ostali uzroci suhoće mogu biti klimatske prirode, kao što su izloženost hladnoći, vjetru i suncu, neke vrste dermatitisa, sideropenična anemija. Stanje se može pogoršati u stresnim situacijama kod anksioznih i depresivnih pacijenata.

Za smanjenje osjećaja suhoće i brže zarastanje ranica na usnama, najbolji preparati su kreme na bazi D-pantenola, dok ostale komercijalne kozmetičke preparate treba izbjegavati, jer isušuju kožu usana. Ako su isključeni drugi sistemski i klimatski uzroci, dugoročno rješenje za ovaj problem je da pacijent pobijedi svoje loše navike.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!