Zašto su važni mliječni zubi?

Posted by on May 02, 2020 · 1 min read

Karijes je glavni uzrok prijevremenog gubitka mliječnih zubi, jer se, nažalost, ne pridaje dovoljan značaj prevenciji i sanaciji. Mliječni zubi su zaista privremeni, i bit će zamijenjeni trajnim, ali je dužnost stomatologa da podižu svijest o važnosti mliječnih zuba, da educiraju i motivišu roditelje za prevenciju ranog dječijeg karijesa i eventualno saniranje karijesa. Pa da vidimo, zašto su nam važni mliječni zubi?

  1. Ishrana - kao i nama odraslima, i djeci zubi služe prvenstveno za ishranu. Zbog boli pri žvakanju dijete odbija hranu, nema adekvatnu ishranu, može zaostajati u rastu i razvoju i biti pothranjeno.

  2. Govor - za pravilan izgovor pojedinih glasova su posebno važni sjekutići, koji niču već u prvoj godini života, kad djeca već počinju učiti i svoje prve riječi. Kariozni ili ekstrahirani zubi onemogućavaju pravilan izgovor, što dovodi do poremećaja u ovoj važnoj životnoj fazi.

  3. Estetika - djeca predškolskog uzrasta svoje prve socijalne kontakte sa vršnjacima stiču u vrtićima i brzo postaju svjesni vlastitog izgleda. Karijes može biti uzrok zadirkivanja, što narušava samopouzdanje djeteta.

  4. Prevencija ortodontskih nepravilnosti - mliječni zubi su čuvari prostora za smještaj stalnih zubi. Prijevremeni gubitak mliječnih zuba dovodi do ortodontskih nepravilnosti u stalnoj denticiji po tipu sekundarne uskosti. Iz ovog razloga, stomatolozi često ne ekstrahiraju kariozne mliječne zube, nego ih ostavljaju u zubnom nizu. Obzirom na rizik za egzacerbaciju stanja i mogućnost oštećenja zametka trajnog zuba, najbolje je rješenje ekstrahirati kariozan mliječni zub i izraditi držač prostora.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!