Analgetici u stomatologiji

Posted by on April 22, 2020 · 2 mins read

Analgetici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova, pa je njihova primjena u stomatologiji neizbježna. Najčešće u tretmanu akutne odontogene boli, te postoperativnih bolova. Prema mehanizmu djelovanja se dijele na opioidne i neopioidne. Opioidni analgetici se koriste kod snažne boli. Uglavnom se izbjegavaju u stomatologiji, obzirom da izazivaju ovisnost i mogu imati teške neželjene efekte. Ipak, u SAD-u još uvijek postoji trend propisivanja opiodnih analgetika stomatološkim pacijentima, što je često povezano sa zloupotrebom.

Neopioidni analgetici se koriste kod blage do umjerene boli. Djeluju tako što inhibiraju sintezu prostaglandina inhibicijom enzima ciklooksigenaze, i postiže se analgetski, antipiretski, a kod nekih i antiinflamatorni učinak. Ovi lijekovi se mogu kupiti bez liječničkog recepta (OTC preparati). Dijele se na:

  1. Derivate salicilne kiseline (acetilsalicilna kiselina – Aspirin, Andol)
  2. Derivate pirazolona (propifenazon - Caffetin, metamizol - Analgin)
  3. Derivate para-aminofenola (paracetamol)
  4. Derivate indola (indometacin)
  5. Derivate propionske kiseline (ibuprofen – Brufen, Neofen, ketoprofen – Dexomen, Ketonal, naproksen - Nalgesin)
  6. Derivate aminofeniloctene kiseline (diklofenak – Voltaren, Naklofen)
  7. Oksikame (piroksikam, tenoksikam)
  8. Fenamate (mefenaminska kiselina)

Od ovog velikog broja analgetika, najsigurniji za upotrebu čak i kod djece i trudnica je paracetamol. Paracetamol je efikasan kod blage do umjerene boli, a najbolji terapijski efekat postiže u koncentraciji od 500 do 1000 mg, svakih 6 do 8 sati, za odrasle pacijente. Maksimalna dnevna doza je 4 g i ne smije se prekoračiti, jer može izazvati neželjene efekte (hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, hemolitička anemija).

Kod jake zubobolje i jakih postoperativnih bolova, stomatolozi uglavnom preporučuju ibuprofen, naproksen, ketoprofen. Neželjeni efekti ovih lijekova su rijetki i uglavnom se radi o gastrointestinalnim tegobama, a najmanje neželjenih efekata izaziva ibuprofen. Najbolji terapijski efekat ibuprofen postiže u koncentraciji 200-400 mg, svakih 4-6 sati. Ketoprofen se uzima u dozama 25-50 mg svakih 6-8 sati, a naproksen u dozi 250 mg svakih 6-8 sati. Ovi lijekovi su kontraindicirani su kod trudnica u trećem tromjesečju, dojilja, kod pacijenata sa želučanim ulcusom i astmom. Derivati acetilsalicilne kiseline se rijetko preporučuju, posebno su kontraindicirani kod postoperativnih bolova, nakon ekstrakcija i hirurških zahvata. Naime, ovi lijekovi imaju i antiagregatorno djelovanje – sprječavaju agregaciju trombocita, te mogu izazvati produženo krvarenje.

Iako bol treba rješavati uklanjanjem etiološkog faktora, upotreba analgetika može pacijentu značajno olakšati tegobe u toku perioda liječenja. Najbolje je liječenje započeti analgeticima slabijeg djelovanja, pa postepeno uvoditi one jačeg djelovanja.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!