Sve što trebate znati o pastama za zube

Posted by on January 29, 2020 · 2 mins read

Paste za zube koriste se već više od 2 stoljeća, ali su postale posebno popularne pedesetih godina prošlog stoljeća, kad im se počeo dodavati flour i od tada imaju značajan terapeutski učinak u prevenciji karijesa. Svi stomatolozi se slažu da je za dobro oralno zdravlje najvažnije redovno četkanje zuba i pravilna tehnika, a pasta za zube još dodatno doprinosi zaštiti od oralnih oboljenja.

U svom sastavu imaju abrazive, koji uklanjaju naslage sa tvrdih zubnih površina. Visoko abrazivne su paste za izbjeljivanje zuba, pa je poželjno da se koriste u kombinaciji sa mekanim četkicama, kako ne bi došlo do oštećenja cakline.

Deterdžent u sastavu pasti za zube je natrij laurilsulfat. Razlaže plak i detritus i omogućava pjenjenje paste, pa dodatno pomaže čišćenju. U posljednje vrijeme se dovodi u vezu sa lokalnim alergijskim reakcijama i pojavom afti. Pacijentima koji često imaju afte se savjetuje promjena paste za zube, tj. da koriste pastu bez natrij laurilsulfata.

Najvažniji terapeutski učinak u pasti za zube ima fluor, najčešće u obliku natrij monofluorfosfata ili amin fluorida. Fluor se ugrađuje u kristalnu rešetku cakline i formira kristale fluor hidroksilapatita, što caklinu čini značajno otpornijom na bakterijske kiseline iz plaka. Za odrasle pacijente se preporučuje upotreba pasti sa koncentracijom fluorida od 0,1% (1500 ppm) 2-3 puta dnevno. Za djecu dobi od 3 do 6 godina preporučuje se pasta sa 500-1000 ppm floura, pa i više. Djeca do 3 godine su jedini pacijenti koji mogu koristiti pastu bez fluora! Zbog mogućnosti gutanja i eventualnih trovanja fluorom ili pojave dentalne fluoroze, kod jako male djece je dovoljno četkati zube i bez paste, ili pastom bez fluora.

Osim fluora, zubne paste mogu sadržavati još neke terapeutske sastojke, kao što je triklosan. Triklosan sprječava akumulaciju plaka i sprječava gingivitis (upalu desni). Mineral hidroksilapatit je još jedno moćno sredstvo koje možemo naći u novijim i nešto skupljim pastama na tržištu. Prirodni kalcij hidroksilapatit izgrađuje čak 98% ljudske cakline, a ovaj umjetni iz paste za zube dodatno učvršćuje caklinu i čini ju otpornijom. Pokazao se uspješnim i u tretmanu dentinske preosjetljivosti, i u tretmanu preosjetljivosti koja nastaje nakon izbjeljivanja zuba. Hidroksilapatit iz paste za zube stvara novi sloj mikrokristala na površini cakline i remineralizira sitna, nevidljiva oštećenja i početne karijesne lezije cakline. Za maksimalnu zaštitu od karijesa i gingivitisa, potražite paste koje sadrže triklosan i/ili hidroksilapatit.

Osim ovih sastojaka, paste uvijek sadrže i okuse i boje, kako bi četkanje bilo što ugodnije.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!