Rani dječji karijes

Posted by on April 17, 2021 · 4 mins read

Američka akademija za dječju stomatologiju definiše rani dječji karijes kao prisutnost jednog ili više karijesom zahvaćenih zuba, jednog ili više zuba s ispunom i jednog ili više izvađenih zuba usljed karijesa kod djece predškolske dobi.

Odnosi se na djecu od dojenačke dobi do 71. mjeseca starosti, što znači da se radi o karijesu mliječnih zubi. Važno je napomenuti da se ranim dječjim karijesom smatraju i nekavitirane početne demineralizacije cakline, tj.bijele mrlje.

Rizici za razvoj ranog dječjeg karijesa: rana infekcija usne šupljine kariogenim bakterijama (najčešće od majke) veliki broj kariogenih mikroorganizama učestalo uzimanje hrane bogate ugljikohidratima, mekane i kašaste konzistencije i slatkiša dodjenje duže od godinu dana, dugotrajno hranjenje na bočicu, posebno noćno dojenje i hranjenje produžen kontakt majčinog mlijeka i druge hrane bogate ugljikohidratima sa zubnim površinama (kontinuirano hranjenje po nekoliko sati) neadekvatna i neredovna oralna higijena, posebno ako dijete odlazi na spavanje bez da su zubi oprani loša oralna higijena i nesanirani zubi kod roditelja neredovne posjete kod stomatologa

Rani dječji karijes počinje najčešće na glatkim površinama i vratovima maksilarnih sjekutića, brzo se širi na ostale zuba i brzo dovodi do obimne destrukcije tvrdih zubnih tkiva. Caklina i dentin mliječnih zuba su tanki, što pogoduje brzom širenju karijesa i brzo dolazi do komplikacija, razaranja zubnih kruna, pulpitisa, nekroza sa apscesima i fistulama. Ovakvo stanje može biti jako bolno i zahtijevati hitan stomatološki tretman.

Rani dječji karijes značajno smanjuje kvalitetu života djetetu, može imati ozbiljne posljedice po opće zdravlje i povećava rizik za razvoj karijesa na stalnim zubima. Utiče na samopouzdanje djeteta, otežava ishranu, pravilan izgovor riječi i socijalizaciju s vršnjacima u vrtiću.

Stomatološki tretman je otežan, pa i nemoguć, kad je riječ o jako maloj djeci koja ne surađuju i ne pristaju na intervencije poput liječenja, vađenja zuba, uklanjanja karijesa i izrade ispuna. Stomatolog često nema puno mogućnosti za sanaciju djeteta. Sve ovo bi trebala biti dodatna motivacija za prevenciju ranog dječjeg karijesa.

Prevencija

S prevencijom se može početi već u prenatalnom periodu. Zdravom ishranom u trudnoći, sanacijom svih zuba i dobrom oralnom higijenom, majka će smanjiti nivo kariogenih bakterija u svojim ustima, i tako smanjiti mogućnost prijenosa ovih bakterija na bebu. Posebno se itiče važnost vitamina D za pravilan razvoj i mineralizaciju mliječnih zuba. Period prije rođenja bebe roditelji mogu iskoristiti da nauče sve o prevenciji ranog dječjeg karijesa, što će početi primjenjivati kasnije. Roditelji su jedini odgovorni za zdravlje zubi kod bebe i djeteta predškolske dobi, jer dijete nema razvijene motoričke vještine za adekvatnu oralnu higijenu. To znači da roditelj treba četkati zube djetetu, ili barem pomoći i nadgledati četkanje čak i do osme godine života. S oralnom higijenom se počinje već od nicanja prvog mliječnog zuba, a čišćenje zuba počinje silikonskim naprstcima ili mekanim dječjim četkicama. Zubi se čiste nakon svakog obroka, a posebno je važno da se nakon večere zubi temeljito očiste i da se više ne konzumira nikakve hrana (osim eventualno vode i nezaslađenog čaja).

Dojenje i bočicu treba postepeno isključivatii nakon prvog rođendana, a kako niču bočni zubi, dijete postebeno odvikavati od mekane kašaste hrane i uvoditi čvršću abrazivnu hranu. Slatkiše, grickalice i zašećerene sokove treba izbjegavati i konzumirati samo uz glavne oborke, a ne kao međuobroke.

Topikalna fluoridacija je jako važna, pa se preporučuje korištenje zubnih pasti sa 1000 ppm fluora za djecu od 0 do 6 godina, u malim količinama (zrno riže, do zrno graška kod veće djece) i ispljuvavanje viška paste. Fluor iz zubne paste se ugrađuje u caklinu i čini je čvršćom i otpornijom na kiseline i pad pH vrijednosti u plaku.

Prvu posjetu stomatologu treba planirati nakon prvog rođendana djeteta, a redovne kontrole svakih 6 mjeseci. Na ovim pregledima se rade konsultacije i preventivni zahvati, kako ne bi došlo do razvoja karijesa, ili kako bi se karijes uočio i sanirao u početnoj fazi.

Sviđa ti se Zubic Iva? Klikni na dugme ispod da me podržiš! Postani Patreon!